Fatum Zaghmout

I en lille by kaldet Safad, beliggende i Palæstinas maleriske bakker, blev en lille pige ved navn Fatum født i 1937. Hendes fødsel bragte glæde og håb til hendes familie, der drømte om en lys fremtid for deres elskede datter. Men deres drømme blev knust af begivenhederne, der udspillede sig i 1948.

Da den israelske aggression eskalerede, kendt på arabisk som Al Nakba (katastrofen), stod Fatums Zaghmout, ligesom mange andre, over for den svære beslutning at forlade deres hjemland for at søge sikkerhed og tilflugt. Med tunge hjerter siger de farvel til deres forfædres land og efterlader dyrebare minder og det liv, de engang kendte. På flugt fra konflikten søgte de trøst i nabolandet Syrien

Da Fatums familie ankom til Syrien, bosatte de sig i en palæstinensisk flygtningelejr Yarmouk nær hovedstaden Damaskus. Livet i lejren var udfordrende, men samfundets ukuelighed og beslutsomhed blev en kilde til styrke for Fatum og hendes familie. På trods af vanskelighederne fandt de trøst i de fælles oplevelser og støtte fra deres medflygtninge.

Da Fatum blev ældre, blev hun et kendt ansigt i nabolaget. Hendes medfølende natur og urokkelige ånd inspirerede dem omkring hende. Hun dedikerede sig til at hjælpe andre og yde støtte til familier i nød. Fatums venlighed og generøsitet rørte manges liv, og hun blev en elsket figur i lokalsamfundet.

År blev til årtier, og selvom Fatums hjerte forblev bundet til sit hjemland, fik omstændighederne hende til at tage på en ny rejse.
Da borgerkrigen rasede i Syrien i 2011, var det ikke længere sikkert for vores gamle mormor at blive i familiens hjem, som nu lå i et område, der var blevet en del af krigen. Fatum var meget ked af at forlade sit hjem igen. Familien sørgede for, at Fatum kom til Danmark.

I 2016 døde hun fredeligt i Danmark, et land, der havde taget imod hende med åbne arme. Nyheden om hendes bortgang gav genlyd gennem den palæstinensiske flygtningelejr, hvor hendes hukommelse levede videre som et vidnesbyrd om ukuelighed, styrke og medfølelse.

Fatums rejse, fra Palæstina til Syrien og i sidste ende til Danmark, indkapslede kampene og triumfer for millioner, der var fordrevet af konflikt. Hendes minde vil for evigt være indgraveret i hjerterne hos dem, der beundrede hende, og tjene som et vejledende lys for fremtidige generationer til aldrig at glemme deres rødder og bære deres arv med stolthed.

Selvom Fatum ikke længere er fysisk til stede, vil hendes ånd og den indflydelse, hun gjorde i løbet af sin tid på Jorden, fortsætte med at inspirere og antænde håb i hjerterne hos alle, der hørte hendes historie.

  • Offentlig
  • 10
    Indlæg
  • 6
    Medlemmer
Gravlokation Vis rute